Bij een gezonde leefstijl denken we vaak aan gezond eten en meer bewegen. Maar vergeet ook vooral je brein niet. Tijdens het NHG congres was hierover een inspirerende lezing.

Tekst overgenomen uit het verslag van het NHG congres:

“De Vlaamse neuropsycholoog Elke Geraerts was de hekkensluiter. Zij maakte veel indruk op de zaal met haar verhaal over hoe we tegenwoordig met ons brein omgaan. “Ons brein krijgt vandaag de dag veel uitdagingen”, vertelde ze. “Het wordt de hele dag gebombardeerd met informatie. Ook willen we de hele dag geconnecteerd zijn en passen we ons altijd aan.” Geraerts noemde de ‘smombie’ oftewel smartphone zombie als extreme vorm. Zij raadde aan om het brein te trainen. “In 47% van de tijd gaat de geest dwalen, de ‘mind wandering’. Test jezelf wanneer je je verveelt. Ga na wat je zojuist dacht? Doe dit op vaste momenten, bijvoorbeeld bij het douchen.”

Volgens Geraerts kan het brein niet multitasken, maar is dit wel zoals we vandaag de dag werken. De productiviteit kan dan tot zo’n 40% lager zijn. En bij elke afleiding kan het tot 25 minuten duren voor we weer 100% gefocust zijn. “Probeer een uur per dag te singletasken”, gaf ze de zaal mee. “Wanneer konijnen staan voor de waan van de dag en de olifant voor grote taken, kies er dan voor om de werkdag te starten met het ‘jagen’ op één olifant in plaats van met het konijnenhok – namelijk de e-mailbox en de to-do-lijstjes. “We hebben olifanten nodig om ons bevlogen te voelen. Durf ook te ontfocussen en investeer in afwezige tijd.”

Naar het volledige verslag van het NHG congres.